header foto header foto header foto header foto header foto header foto
Mededelingen

Verhoging alcoholleeftijd van 16 naar 18 jaar

Nieuws afbeelding 7-1-2014

Beste leden,

 

Graag informeren we u over veranderingen in ons alcoholbeleid per 1 januari 2014.

Op die datum gaat de wettelijke leeftijdsgrens voor alcohol van 16 naar 18 jaar. Dat betekent dat sportkantines (maar ook supermarkten, slijterijen en horeca) geen alcohol mogen verkopen aan mensen onder de 18 jaar. Wie zelf onder de 18 is, mag geen alcohol bij zich hebben of drinken in openbare ruimten. Daar vallen sportverenigingen onder, maar ook de straat, het café, parken, buurthuizen enzovoorts. Aansluitend op de wet heeft de gemeente de lokale verordening aangepast die onze vereniging nodig heeft om alcohol te mogen schenken.

 

Wat verandert er op onze vereniging?

Vanaf 1 januari zullen wij geen alcohol schenken aan leden en bezoekers die jonger zijn dan 18 jaar. De barmedewerkers zullen daarom vragen een ID te laten zien, zodat zij de leeftijd weten van degene die alcohol wil kopen. En verder:

  • De nieuwe regels zullen zichtbaar opgehangen worden bij de ingang van de kantine en bij de bar.

  • Het zelf meenemen van alcoholische dranken is (nog steeds) niet toegestaan.

  • Een volwassene of jongere boven de 18 jaar mag geen alcohol kopen bij de bar en doorgeven aan een jongere die nog geen 18 jaar is.

De gemeente controleert of verenigingen zich aan de wet houden. Onze vereniging kan een boete krijgen wanneer wij toch alcohol verkopen aan leden en bezoekers onder de 18 jaar. Ook kunnen jongeren onder de 18 jaar die op het terrein of in de gebouwen van de vereniging alcohol bij zich hebben, een boete krijgen, ook als het flesje of blikje gesloten is. Zij hebben dan alcohol in hun bezit in de openbare ruimte en dat is strafbaar onder de 18 jaar.

 

De overheid past de wet aan om zo jongeren te beschermen tegen de schadelijke gevolgen van alcohol. De hersenen van jongeren zijn nog volop in ontwikkeling. Drankgebruik in de puberteit en bij jong volwassenen kan de opbouw van de hersenen beschadigen. Ook wil de overheid de overlast terugdringen die drinkende jongeren kunnen veroorzaken.

 

Onze vereniging moet zich natuurlijk aan de wet houden. En wij als sportvereniging willen de boodschap dat het normaal is om onder de 18 jaar geen alcohol te drinken van harte ondersteunen.

 

Wij hopen dat alle leden hun medewerking verlenen en begrip tonen aan onze barvrijwilligers die dit mede uit moeten voeren.

 

In de bijlage vindt u aanvullende informatie over de nieuwe wetgeving.

Klik HIER voor uitleg van de KNHB en HIER voor de NIX28 site.

 

Met hartelijke groet,

Het bestuur

 

Bijlage